Els conflictes a les comunitats de propietaris representen un 4% dels conflictes judicials

Imatge de zones comunes d’un bloc d’habitatges. PABLO REQUEJO

Segons estima el Consell General de Col·legis d’Administradors de Finques d’Espanya, les queixes per les quals les comunitats de propietaris inicien 80.000 processos judicials a l’any (220 al dia) són principalment motivades per: Impagaments de quotes comunitàries, activitats molestes i defectes o vicis constructius, per aquest ordre. Només a la Comunitat de Madrid s’inicien 13.600 procediments a l’any.

Segons càlculs del Col·legi Professional d’Administradors de Finques de Madrid (CAFMadrid), amb la derogació de l’obligatorietat de les comunitats de propietaris d’abonar les taxes corresponents de qualsevol procediment judicial, el 17% dels casos registrats a Espanya i iniciats en la Comunitat de Madrid (13.600) s’estalviaran 2,5 milions d’euros a les comunitats de propietaris. No obstant això, aquest mateix organisme assegura que “això no pot desviar l’atenció de l’embús que pateixen els jutjats per l’acumulació de processos iniciats a instàncies de les comunitats de propietaris”, segons la seva presidenta Manuela Julia Martínez Torres.

 És per això que, des d’aquesta institució, sol·liciten que part del que es recapta per les taxes judicials, “indegudament cobrades i que no seran retornades”, sigui destinada a la creació d’oficines de mediació civil, capaços de reduir fins a un 50% els conflictes veïnals.

El CAFMadrid també recorda que l’exempció de l’abonament de les taxes judicials no afecta els procediments arrendataris, per exemple en el cas de desnonaments per falta de pagament, quan la demanda sigui interposada per una persona jurídica. Una realitat que, segons Martínez Torres, es podria solucionar amb l’exempció del pagament de taxes per a aquest tipus de procediments, tot i que la demanda sigui iniciada per una persona jurídica.

Font:

Fotocasa