XX edició dels Premis Fidem
Dijous 9 va tenir lloc la XX edició dels Premis Fidem a l’Auditori de Caixa Forum on es van distingir vuit dones pel seu talent i notorietat dins de diferents sectors al món empresarial, aquelles dones empresàries o executives que han tingut un paper rellevant a les empreses del nostre país. Les dones més importants de l’economia, la ciència, l’espai social o la tecnologia han estat guardonades per la seva aportació a la notorietat de la dona al món empresarial.
Les guardades d’aquest 2017 han estat:
- Categoria de l’Emprenedoria Sòcial: Ana Bella, presidenta de la Fundació Ana Bella
- Trajectòria professional: Marta Rota, directora creativa de Tot Se
- Innovació: Helena Torras, cofundadora i CEO de B-wom
- Internacionalització: Lídia Claramunt, propietària de Magnifique Brands
- Corresponsabilitat: Stephanie Marko, fundadora i CEO de Stikets
- Tecnologia: Mar Alarcón, fundadora i CEO de Social Car
- Empresa Familiar: Cristina Puente, directora financera de Frapont
- Emprenedoria: Maribel Bernales i Lorna Gotilb, propietàries del Colorao.
Joana Amat, codirectora d’Amat i Presidenta Fidem, va ser l’encarregada de presentar la gala i va anunciar la creació de la Taula Transversal, una taula de treball que es posarà en marxa el proper febrer de 2018, on ” aglutinarà el món empresarial, institucions, entitats i societat civil amb l’objectiu d’aconseguir els canvis jurídics però, sobretot, culturals, necessaris, perquè l’home s’incorpori cada cop més a la llar i la dona a la empresa per tal d’aconseguir una plena coresponsabilitat social real.”
Amb aquest nou treball de Mesa Transversal es compta amb 10 professionals de diferents sectors per assolir els objectius abans esmentats mitjançant la promoció de diverses accions. Cal destacar que les dones ocupen prop del 12% de les posicions directives a Espanya, cosa que és encara inferior a les dades del 2009, ja que la crisi ha agreujat la desigualtat, ha augmentat la bretxa salarial i la contractació de dones. Unes dades a què Joana Amat afegeix “En canvi, tenim estudiat – conclou Amat – que l’índex de fracàs de la dona emprenedora que converteix empresària és més baix que el de l’home que, en general, la dona es reinventa i persevera més que l’home. És tasca de tots donar visibilitat a totes les directives anònimes que des dels seus llocs lideren en femení”.
A més, la codirectora d’Amat va assegurar que emprendre “és apassionant però no és fàcil” i, per això, Fidem acompanya cada any 20 noves empreses femenines en formació i recerca de finançament a través del mentoratge de 18 mesos que també compta amb suport emocional Inca el programa “Si vols, pots” “per garantir al màxim l’èxit de cada projecte”.
“Nosaltres, des de Fidem, volem fer un pas més, – afegeix Joana Amat – i passar de la coresponsabilitat familiar a la social, ja que és responsabilitat i necessitat de país poder seguir tenint fills sense perdre el 50% del talent que aporten les dones al mercat laboral. Només quan això s’hagi aconseguit començarem a parlar d’igualtat d’oportunitats, d’igualtat salarial i, en definitiva, d’igualtat real” deia Joana Amat.