Jugadors titulars – Diari del Canvi Nº103

Al número 103 del Diari de Canvi, fem un repàs ràpid sobre el mercat immobiliari actual de venda i lloguer

 

Arrosseguem mesos de treballar en dos mercats, venda i lloguer, que es podrien definir com a endogàmics, estancats i desconnectats entre ells. Segurament aquesta anàlisi que fem és reduccionista, però representa prou bé el que experimentem de fa ja uns anys. Els jugadors titulars d’aquests mercats s’enfronten a reptes significatius, i és essencial entendre les seves dinàmiques per impulsar millores.

 

Mercat de venda

El mercat de venda és un mercat bàsicament de reposició, que manté una activitat destacada els darrers anys, però que pràcticament sempre es basa en la mateixa gent que va canviant.

Fent un símil futbolístic, qui és propietari pot jugar aquest partit de titular, qui no ho és, té molt poques possibilitats d’entrar al camp perquè no pot ni estar a la banqueta. Cada cop menys es detecta un primer accés, i en molts d’aquests casos ho poden fer perquè tenen bons padrins. Tot i ser sempre els mateixos jugadors, s’ha de dir que els últims anys s’han marcat molts gols.

 

 

Mercat de lloguer

El mercat de lloguer té un component similar, però des del punt de vista de l’oferta, seguim en clara regressió en aquest sentit. L’enfonsament de la rotació per la falta d’alternatives i altres factors fa que accedir al lloguer sigui quasi utòpic.

Seguint el símil futbolístic, tenim una banqueta enorme plena de gent esperant, però mai tenen cap possibilitat d’entrar al camp, els jugadors que estan jugant quasi mai surten del camp.

 

 

Els dos mercats

I el tercer component és la connexió entre els dos mercats. No hi ha millor dinamitzador de la rotació de lloguer que els llogaters que compren, un fet avui quasi del tot inusual per una acumulació de motius. Els jugadors de l’equip de Lloguer no són prou competitius per ser fitxats per l’equip de Venda.

Addicionalment en una ciutat globalitzada com Barcelona, i com passa en el futbol, els jugadors estrangers són molt bons, venen de lligues potents, i quan hi ha un espai disponible en molts casos són els millors candidats per ocupar-lo. Són dinàmiques difícils de modificar, moltes vegades volem canviar tendències globals amb eines locals, i això no és fàcil. Perquè ens entenguem, si la UEFA té unes normes, difícilment la Federació Catalana de Futbol pot modificar-les.

 

 

Conclusió

Ens cal crear uns nous terrenys de joc que siguin capaços de donar espai i possibilitats a tothom que vulgui jugar. Si amb el temps alguns d’aquests jugadors milloren molt, podran ser els millors fitxatges de l’equip de Venda o Lloguer.

La col·laboració publicoprivada és la millor eina per crear aquests terrenys de joc, que no deixa de ser un parc d’habitatge de protecció oficial com Déu mana. Sobretot ben dissenyat, ben executat i ben equilibrat entre venda i lloguer.

Finalment, són bones notícies que l’ICF i el BEI hagin signat un acord per finançar la construcció d’un gran parc d’habitatges de protecció oficial.

 

Desitgem bones vacances a tothom!

 

 

Guifré Homedes | Director General

T’ha agradat aquesta reflexió? Comparteix-la!

Llegeix més reflexions al “Diari del Canvi” per Immaculada Amat

El Diari del Canvi és una iniciativa d’Amat que va sorgir en resposta a la crisi financera que va esclatar a l’estiu de 2008 i que va tenir un gran impacte en el mercat immobiliari. En aquell moment d’incertesa, Amat va sentir la necessitat i la convicció d’informar els seus clients, col·laboradors i contactes sobre els esdeveniments i canvis que estaven succeint i que afectaven a tothom.